De vorbă cu un scriitor
Ileana Rusu
Despre autor:
Născută la 27 noiembrie 1976 în satul Ciuciuleni, județul Lăpușna (actualmente raionul Hîncești). Ultimul copil în familia lui Gheorghe și Elizaveta Rusu. A studiat la școala medie din sat, a făcut doi ani de Liceul Sportiv, apoi merge la USM, Facultatea Jurnalism pe care o absolvește în 1998.
Publică în reviste și ziare republicane din clasa a V-a, iar prima plachetă de versuri, Regele Surd, îi apare în 2005.
În 2022, publică romanul #femeia de la poarta închisorii, autobiografie plus ficțiune.
Jurnalistă de investigații, Radio și TV. În prezent este autoarea și prezentatoarea talk-show-ului Vorbe cu_minte, difuzat la Exclusiv TV.


1. Nu vă întreb cum și când ați început a scrie versuri. Căci nu e om să nu fi scris o poezie…
– Nu mă întrebați, dar vă pot răspunde. Cred că de pe când am început a vorbi cursiv, lucru care s-a produs, de altfel, foarte devreme. Acum m-am cam depărtat de această pasiune… Revin decât foarte rar…
2. Romanul #femeia de la poarta închisorii a făcut multă zarvă la Chișinău, care stârnește curiozitate. Ați scris acest roman:
a. să vă ușurați sufletul ;
b. să scrieți de dragul sufletului ;
c. să spuneți ceva femeilor dependente de un bărbat ?
– Am scris din mai multe motive. Dacă ar fi să mă refer la ideile expuse de Dvs., nu cred că mi-am ușurat sufletul, ci dincontra. Am retrăit traumele din copilărie care zăceau undeva ascunse și odată deranjate, îmi mai dau și acum bătăi de inimă. Prea m-am dezgolit cu această carte și încă încerc să-mi adun cioburile.
Dar am scris pentru că am știut dintotdeauna că eu voi scrie. Inclusiv pentru a încerca să protejez femeile de multe vicii care m-au afectat și de care mai sunt (poate…) dependentă. Cred însă că dependența emoțională față de un bărbat poate fi tratată doar dacă ne dorim acest lucru. Ori lucrurile valorează atât cât le facem noi să valoreze. Sunt sceptică vis-à-vis de teoriile moderne lansate de fel de fel de pseudospecialiști, potrivit cărora după două ședințe de nu știu ce hipnoză am scăpat de toate fobiile și alte boli care ne afectează creierul și sufletul. Pentru toate e nevoie de timp. Și de răbdare.
3. Care este în opinia dumneavoastră diferența între dragoste și patimă?
– Nu cred că încă le pot delimita. Poate pasiunea e cel mai puternic sentiment, dar care durează foarte puțin. În timp ce dragostea e veșnică, cu unele zigzaguri pe scara impactului. Oricât ar părea de ciudat, eu aleg și în continuare pasiunea.
3. Dependența de sex este un viciu, o boală ? Cunoaștem foarte bine dependența de droguri, de alcool, de jocuri de noroc. Mai puțin se vorbește despre dependența de sex. Sau dependența de o persoană.
– Nu am fost vreodată dependentă de sex. Mai degrabă de afecțiune și de schimbul de energii, chiar dacă acest lucru se produce în subconștient. Orice dependență însă este un viciu, poate chiar și o boală. Contează cum le putem gestiona și tempera.
4. Ați scris un roman la o temă mai rar întâlnită la noi. Un dedesubt al vieții. Care este morala acestui roman ?
– Romanul nu e unul gândit, ca să scot în prim-plan anumite idei pe care să le prezint lumii drept mari lecții de moralitate. Este o carte trăită și simțită și mai presus de toate, presupun eu, sunt emoțiile. Fiecare își poate face propriile concluzii și găsi lecțiile pe care vrea să le învețe. Câteva lucruri sunt, oricum, evidente:
1. Iertarea cheamă noi păcate;
2. Dacă oferi a doua șansă celor care te-au trădat odată, pregătește-te că o vor face din nou;
3. Suntem responsabili de propriile alegeri;
4. Traumele din copilărie nu se vindecă niciodată;
5. Suferința este o stare prin care trecem toți, diferă doar intensitatea;
6. Escrocii sunt omniprezenți, la fel ca și hidrogenul și proștii;
7. Și cele mai deștepte minți ajung să fie tare proaste când se îndrăgostesc.
4. Care a fost reacția criticilor literari la romanul dumneavoastră ?
– Toți tac. O fi și asta o reacție…
5. Cititorii nu încurcă personajul Margo cu jurnalista Ileana Rusu?
– Au fost câteva cazuri, dar sunt singură de vină pentru că am recunoscut că e foarte multă biografie în acele pagini. Unele femei m-au întrebat dacă într-adevăr Margo l-a ucis pe Adrian… Margo e doar o parte din mine, nu sunt eu în proporție de sută la sută.
6. Este diferența între autor și scriitor în opinia dumneavoastră ?
– Există vreouna?..
7. Care este specia romanului : fantasy, biografic, roman pentru adulți, erotic ?
– #femeia de la poarta închisorii poartă titulatura 16+. Chiar nu l-aș recomanda celor mai tineri decât vârsta indicată pe copertă. Are suficiente elemente erotice și poate chiar și un pic de fantasy. Dar bine de citit pentru fiecare părinte și profesorii care ne cultivă personalitatea.
8. Sursa de inspirație ?
– Mă inspiră dramele și poveștile de dragoste, dar în cazul romanului m-a ghidat propria mea viață, destinul părinților mei, satul cu toate acareturile lui verbale și emoționale, un regim sovietic prin care am trecut și de care ne mai debarasăm, Biblia și oamenii pe care i-am cunoscut.
9. Credeți în dragoste din prima vedere ? Dar în dragoste ?
– Cred doar în dragostea de la prima vedere, dar sunt conștientă că orice început are și un sfârșit.
Mulțumesc, stimată Ileana Rusu. Dacă ar fi să răspund eu la întrebările pe care le-am îndreptat spre tine, aș spune că eu aleg dragostea și aș fugi de patimă ca dracul de tămâie. Și eu am început cu poezie, dar asta nu prea se știe.
Ne auzim la a doilea roman, pe care o să-l scrii, sunt sigură.